Kakaové máslo si zachovává všechny prospěšné látky v něm obsažené. Touto svou vlastností je velice zdravou raw
potravinou nabitou antioxidanty. Kakaové máslo je
vynikající chuti. Další skvělou vlastností u tohoto másla je, že i při pokojové teplotě
zůstává tuhé. Velice dobře se zpracovává. Při nižších teplotách se objem kakaového másla zmenšuje.
Tím se při přípravě pokrmů s kakaovým máslem hmota lépe dostane z formy. Je velice vhodné i pro přípravu polev na sladké pečivo, a využijeme jej i jako ztužovací prostředek do sladkostí. Přidáním kakaa a sladidla do kakaového másla získáme výbornou domácí čokoládu. Právě na chuti kakaového másla závisí, protože ovlivňuje celkovou chuť hotového dezertu nebo čokolády. Kakaové máslo pochází z čokoládových bobů, proto chutná jako pravá čokoláda.
Žluté kakao
Kakaové máslo je vzhledem tuhé a nažloutlé. Vyrábí se lisováním drcených neupražených kakaových bobů. Máslo se velice snadno rozpouští a zpracovává. V pokrmech je dobře stravitelné. Obsahuje také antioxidanty, které zabraňují žluknutí másla a je proto možné skladovat máslo dva až pět let bez výrazné změny struktury a chuti.
Máslo v kosmetice
Kakaové máslo je velice dobrou surovinou při výrobě kosmetiky, neboť má velice jemnou strukturu, příjemnou vůni a v neposlední řadě také změkčující vlastnosti. Důležitou vlastností kakaového másla v kosmetice je také to, že se obvykle dobře snáší a nedráždí pokožku.
Kakaové pokušení
Výroba kakaového másla se provádí na hydraulických lisech. Výlisky, které po drcení kakaových bobů zůstanou, se umelou na kakaový prášek. Kromě využití kakaového másla v potravinářství a v kosmetice se máslo používá též ve farmacii.
Čím více kakaového másla čokoláda obsahuje, tím je kvalitnější a jemnější. Čokolády, které jsou méně kvalitní, se proto hůře rozpouštějí z toho důvodu, že obsahují čokoládového másla malé množství, nebo špatné kvality.