Gin je dnes už tradiční destilát, jehož základem je destilace fermentovaného obilného sladu (nejčastěji ječného). To, co ho dělá zajímavým, jsou byliny, které se při další destilaci spolu s olejem z jalovce přidávají do destilačního procesu. Přestože ho máme spojený hlavně s Londýnem, jeho původ je v Nizozemsku a vyrobil ho univerzitní profesor, který hledal levné diuretikum pro použití při potížích s ledvinami.
Gin se kromě konzumace v čisté podobě nejčastěji používá k výrobě různých koktejlů. Pokud nechcete jeho chuť smíchat s jiným alkoholem, můžete si jej vychutnat v osvědčené a oblíbené kombinaci s tonikem.
Na destilaci tohoto nápoje je zajímavé také to, že různé značky používají svou kombinaci bylin, a tak je tento destilát velice bohatý na příchutě. Některý Gin má i citrusové nebo jasmínové aroma. Do jedné skotské značky se dokonce přidávají při destilaci okvětní lístky z damascenské růže a salátová okurka. Mezi ty nejlépe hodnocené se dostal i Gin z české produkce firmy Žufánek. Jedná se o exkluzivní a limitovanou sérii rukodělného produktu, kterého je k prodeji jen 600 lahví pro domácí spotřebitele a 600 lahví pro export. Každý rok je chuť obohacená jinou zvláštní příchutí, jako je například bylinka šanta kočičí, ománské kadidlo nebo ginkgo biloba.
Po celém světě je známý koktejl Martini, na kterém je závislý knižní a filmový hrdina James Bond. Původ koktejlu není tak úplně jasný, ale jeho objevení si přisvojuje mnoho zemí. Příprava je velice snadná a jde to i doma, a to velice rychle.
Potřebovat budete:
• 5,5 cl ginu
• 1,5 cl suchého vermutu
• pár kostek ledu
• olivu nebo spirálku z citronové kůry
Gin a vermut se v mixovací sklenici smíchají spolu s kostkami ledu a přelijí přes sítko do koktejlové skleničky a ozdobí se jednou nebo více olivami (nebo spirálkou z kůry) na napichovátku. Podáváme bez brčka.